Doe een gift
Blog

Fiscale voordelen van een gift aan een goed doel

juni 27, 2023

Het Belgische belastingstelsel biedt bepaalde voordelen voor personen die giften doen aan erkende liefdadigheidsinstellingen. We sommen enkele belangrijke punten op die belangrijk kunnen zijn vooraleer je actie onderneemt.

Belastingvermindering

Giften aan erkende goede doelen komen in aanmerking voor een belastingvermindering. Het bedrag dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering varieert, afhankelijk van het type organisatie en het gedoneerde bedrag. Over het algemeen kan het fiscale voordeel oplopen tot 45% van het geschonken bedrag.

Minimumbedrag

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen, moet het totale jaarlijkse bedrag aan giften aan erkende goede doelen een bepaald minimumbedrag overschrijden. Voor het belastingjaar 2023 bedraagt dit minimumbedrag 40 euro.

Maximumbedrag

Er is ook een maximumbedrag vastgesteld voor het bedrag dat in aanmerking komt voor belastingvoordelen. Dit bedrag is afhankelijk van het totale netto-inkomen van de schenker en varieert tussen 10% en 20% van het netto-inkomen.

Attesten en bewijs

Om het fiscale voordeel te kunnen claimen, moet de schenker een attest ontvangen van het goede doel waaruit blijkt dat de gift is gedaan. Het goede doel moet erkend zijn door de bevoegde Belgische autoriteiten. De schenker moet dit attest bij de belastingaangifte voegen als bewijs van de gedane gift.

Beperkingen en uitzonderingen

Niet alle giften komen in aanmerking voor belastingvermindering. Sommige giften, zoals giften in natura, sponsoring van evenementen of giften aan buitenlandse goede doelen, kunnen beperkingen hebben of komen mogelijk niet in aanmerking voor fiscale voordelen. Het is raadzaam om de specifieke regels en voorwaarden te raadplegen of professioneel advies in te winnen bij een belastingdeskundige.