Doe een gift
Blog

Archief: Een gesprek met Christine Van Broeckhoven

januari 08, 2024

Ruim tien jaar geleden ging professor Christine Van Broeckhoven in gesprek met Jan Steyaert van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Lees hier een fragment uit hun gesprek.

Wat heeft onderzoek naar alzheimer en dementie al bereikt?

Christine Van Broeckhoven heeft er ondertussen 30 jaar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer vanuit de invalshoek van moleculaire genetica opzitten. Belangrijkste instrumenten daarbij waren de hersenbank van het Born-Bunge-instituut, de stamboom van twee Vlaamse families waarin erfelijke vormen van dementie voorkomen en DNA-informatie van bijna alle leden van die families.

30 jaar (lees: nu reeds 40 jaar) top-onderzoek. En hoewel er vandaag nog geen medicijn tegen dementie is, is er veel vooruitgang geboekt. Zo zijn er veel meer mogelijkheden tot diagnose nu, onder meer via verbeterde medische beeldvorming (zoals CT-scan, MRI, amyloïde PET scan) en via onderzoek van hersenvocht, verkregen via een ruggenprik, op de aanwezigheid van amyloïde en tau. Dat soort onderzoek was ten tijde van Aloïs Alzheimer alleen mogelijk na overlijden, maar kan dus nu ook zonder risico’s bij levende patiënten uitgevoerd worden.